Privacy Policy

Personal Data

Protection Policy

Last updated 2 November 2022
Al-Ikhsan means Al-Ikhsan Sports Sdn Bhd and/or its Subsidiary and/or successors-in-title and/or permitted assigns;
PDPA means the Personal Data Protection Act 2010 (Act 709).

1. About this Policy

Al-Ikhsan is committed in protecting your privacy in which we are obliged to process your data in accordance with the responsibilities under the PDPA. The purpose of this Personal Data Protection Policy sets out how Al-Ikhsan will use and protect the information you give us that shall be subjected to the personal data protection principles under PDPA.

Personal Data’ refers to any data, including but not limited to name, address, email address and contact number or any chain of information, whether true or not, that allows an individual to be identified from the said data.

2. Collection of Personal Data

  1. Your personal data we collect about or relating to you, depends on the circumstances in which we interact with you, in which event, we will only collect personal data for the purposes that are directly related to our business activities and when it is necessary for such purposes.
  2. Your Personal Data will be collected from you during your course of dealing with us in any means including pursuant to any transaction with us and/or any communication made between us.
  3. We may also collect your Personal Data from variety sources, including but not limited to, during any event held, seminars, roadshows, campaigns, customer satisfaction surveys or fill-in forms at our outlets and/or our offices.
  4. The following are some examples in our course of dealing that we would have your Personal Data be collected:
    1. When you complete purchase orders, request or application for our products (whether in person, mail or electronically);
    2. When you register your details on our website, apps or forms at our outlets;
    3. When you communicate with us directly via our customer service or directly vis our co-worker within our outlets in relation to our products (in person, by mail, telephone or any other means)
    4. When you conduct certain type of transaction such as; refunds and/or replacement of products;
    5. When you enter, and interact with us during promotion, competition, contests, campaigns, lucky draws, events or by using our built-in devices within our outlets;
    6. When you are a participant to any of surveys we conducted or any type of research; or
    7. If you are a candidate for employment, data collected when you filled in forms for the purposes of recruitment and assessment process where we may also collect your data from nominated referees upon your authorisation.
  5. In furtherance to the above, we may also receive, store and process your Personal Data that are made available by any third party, regulatory and law enforcement authorities, credit reference bodies, for reason including delivery of our products, performance of agreement, our business interest and/or to comply with our legal and regulatory obligations.

3. Your Consent

By giving us your personal information, you are deemed to have consented us to collect, use, process and disclose your Personal Data under the terms of this Policy and under PDPA.

4. Purpose of collecting and processing your Personal Data

Generally, Al-Ikhsan collects, uses and discloses your Personal Data for the following purposes:

  1. Responding to your queries, complaints, feedback and requests;
  2. Verifying your identity and processing payments;
  3. To maintain and improve our customer relationship;
  4. To provides you with information and/or updates on our Products, upcoming promotions offered by us and/or events organised by us or our third-party that may interest you from time to time;
  5. For direct marketing purposes via SMS, email or any other appropriate communication channels to you in the event you subscribed to our membership and/or loyalty programme;
  6. To conduct market research or surveys, customer profiling activities, analysis on the customer’s patterns and choices, internal marketing analysis including our internal planning, statistical and trend analysis in relation to our Products;
  7. For audit, risk management, security and/or obtaining insurance purposes (whichever that may be applicable);
  8. To share or process your data for the purpose of investigating and preventing any unauthorised use, fraudulent, prohibited or illegal activities as well as enforcing our Terms and Conditions of the Products;
  9. For enabling us in performing any obligation or enforcing any of rights set under any agreement that we are a party to;
  10. For our internal administrative purposes as well as maintaining and updating our internal records; and
  11. To conduct preliminary background check and verification in recruitment process as well as administering and/or assessing any existing/potential commercial transaction between us.

If you do not consent us in processing your Personal Data for one or more of the above Purposes, please notify us at our customer services department.

5. Protection of your Personal Data

  1. Al-Ikhsan ensure you that personal data are adequate, relevant and limited to what is necessary in relation to the purposes for which they are processed.
  2. Al-Ikhsan will not sell, rent, transfer or disclose any of your Personal Data to any third party without your consent save for the following purposes;
    1. Your successors-in-title to us;
    2. Any party that is under a confidential obligation which has undertaken to keep and process your Personal Data which we have engaged to carry out our obligation to you as well as our auditors, consultants, lawyers, accountants or other financial or professional advisers appointed in connection with our business interest and improvement on a strictly confidential basis;
    3. Any government and statutory agencies or enforcement authorities to comply with the relevant law, regulations or by-laws, Judgment and Orders or queries from the relevant authorities;
    4. Payment platforms for the purpose of assessing, verifying, effectuating and facilitating payment in connection with your purchase of our Products;
    5. financial institutions, merchants and credit card organisations in connection with your commercial transactions with us;
    6. third-party credit reporting or employment agencies for our recruitment and assessment process including assessment before concluding any commercial transaction between us; and
    7. you become a winner to a lucky draw or contest or competition organised by us or any of our third party at our outlets or roadshows or during campaigns or exhibitions, in which event your name, photographs and other relevant Personal Data are to be shared to the public without compensation for advertising, publicity and announcement purposes.

6. Refusal in giving consent to this Policy

The collection of your Personal Data by us are mandatory depending on the nature of your course of dealing with us. Should you intend to withdraw your consent to receive any marketing and promotional via email, or through any other communication channel, do unsubscribe the same or you may contact us to withdraw your consent. However, in the event consent is mandatory, and you refuse to give consent for us collecting your Personal Data under this Policy, we will not be able to provide Products or otherwise to proceed further dealing with you.

7. Security

  1. Al-Ikhsan shall ensure that personal data is stored securely using modern software that is kept-up-to-date.
  2. Access to personal data shall be limited to personnel who need access and appropriate security should be in place to avoid unauthorised sharing of information. However, we do not guarantee any unauthorised access or accidental access to such data due to the following:
    1. Malicious third-party activities that include hacking and having illegal access as well as theft of AL-Ikhsan’s computer or Data storage devices; and
    2. Computer errors due to bugs or error on programming code of the website or relevant platform that is use for the purposes of gathering and processing the Personal Data.
  3. When personal data is deleted this should be done safely such that the data is irrecoverable.
  4. Appropriate back-up and disaster recovery solutions shall be in place.

8. Data storage & Retention Data Period

  1. Your Personal Data are being stored by our internal and external servers to which the Data may be processed by our authorised service providers that is obligated under strict confidential duties.
  2. Your Personal Data will be retained for as long as it necessary, depending on our nature course of dealing.
  3. Appropriate back-up and disaster recovery solutions shall be in place.
  4. We will retain details of your Personal Data during the registration of your account under our website for as long as the account remains in existence or for a short period after you have close account with us.
  5. We will retain your Personal Data you may have with our customer service department for as long as it necessary to resolve any complaint, feedback or queries, in which the Data will be retained for a short period after the query or complaint case is resolved.
  6. We will retain your Personal Data upon your online purchase through our website until a request comes to us for the same to be updated or deleted. However, we will retain your transaction information for as long as are required under the law, tax and accounting purposes.
  7. We will retain your Personal Data for as long as it takes to process any recruitment under us, to which there will be an additional period of 6 months in retaining your Personal Data upon any unsuccessful job application with us; and
  8. We may retain your Personal Data beyond the specified retention period in order to meet necessary regulatory requirement, resolving disputes, preventing fraud or any unauthorised use, operational, tax and/or accounting requirements in which the said information will be regularly reviewed to ensure the applicability of the foregoing or otherwise deletion will take place in accordance to our internal procedures and schedules.

9. Accuracy

Al-Ikhsan’s main objective is to keep all Personal Data as accurate, complete, up-to-date, correct yet not mislead, and reliable as possible. Therefore, the accuracy of your Personal Data largely depends on the information that you provide to us. Due to that, Al-Ikhsan urge you to:

  1. Warrant that the Personal Data that you submitted or about to submit to us are not misleading, accurate and correct, updated and complete in connection with the purposes of acquiring or using the relevant products. You hereby ensure that you have not withheld any material Personal Data that is important to the nature of your course of dealing with us where we then, will assume all Personal Data submittedby you are deemed accurate and up-to date for us to process further unless you have state and update otherwise; and
  2. Immediately update us in the event the Personal Data that you have submitted is outdated or changes in any way whatsoever by contacting us at our customer service department.

10.Rights to the Personal Data

Subject always to the exception provided under the PDPA, you have the rights to request access to or request to correct and update your Personal Data held by us. However, you may request a copy of your Personal Data held by us provided always that you are agreeable to be subjected to a processing fee.

11. Amendment & Prevailing Policy

has the right to change this policy at any time. This policy is not a contract, nor does it suggest any obligation on our party with another party. In the event of any conflict of interpretation between English and Bahasa Malaysia Policy, the English version shall prevail.

12. Contact

You may contact Al-Ikhsan in connection with this Policy at our customer service Department at : customer.service@al-ikhsan.com.

END OF POLICY

Polisi Perlindungan

Data Peribadi

Dikemaskini 2 November 2022
Al-Ikhsan bermaksud Al-Ikhsan Sports Sdn Bhd dan/atau Anak Syarikat dan/atau pengganti hakmilik dan/atau pemegang serah hak milik dan/atau pemegang serah hak yang dibenarkan;
PDPA bermaksud Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 “APDP” (Akta 709).

1. Mengenai Polisi ini

Al-Ikhsan komited dalam melindungi privasi anda di mana kami diwajibkan untuk memproses data anda mengikut peranan di bawah APDP. Tujuan Polisi Perlindungan Data Peribadi ini adalah untuk menetapkan bagaimana Al-Ikhsan akan menggunakan dan melindungi maklumat yang anda berikan kepada kami yang mana tertakluk kepada prinsip perlindungan data peribadi di bawah APDP.

Data Peribadi’ merujuk kepada apa-apa data, termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, alamat e-mel dan nombor telefon, hubungan atau sebarang rantaian maklumat, sama ada benar atau tidak, yang membolehkan individu dikenal pasti daripada data tersebut.

2. Pengumpulan Data Peribadi

  1. Data peribadi anda yang kami kumpulkan mengenai atau berkaitan dengan anda, bergantung kepada bagaimana kami berinteraksi dengan anda, di mana kami hanya akan mengumpul data peribadi untuk tujuan yang berkaitan secara langsung dengan aktiviti perniagaan kami dan hanya apabila perlu untuk tujuan tersebut.
  2. Data Peribadi anda akan dikumpulkan daripada anda semasa anda berurusan dengan kami dalam apa jua cara termasuk menerusi sebarang transaksi dengan kami dan/atau sebarang komunikasi yang dibuat dengan kami.
  3. Kami juga mungkin mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad kepada, semasa sebarang acara diadakan, seminar, pameran bergerak, kempen, tinjauan kepuasan pelanggan atau borang pengisian di cawangan kami dan/atau pejabat kami.
  4. Berikut adalah beberapa contoh urusan yang memerlukan kami untuk mengumpul Data Peribadi anda:
    1. Apabila anda melengkapkan pesanan pembelian, permintaan atau permohonan untuk produk kami (sama ada secara peribadi, penghantaran mel atau elektronik);
    2. Apabila anda mendaftarkan maklumat anda di laman web, aplikasi atau borang kami di cawangan kami;
    3. Apabila anda berkomunikasi dengan kami secara langsung melalui perkhidmatan pelanggan kami atau secara langsung melalui rakan sekerja kami di cawangan kami berhubung dengan produk kami (secara peribadi, melalui pos, telefon atau sebarang cara yang lain)
    4. Apabila anda menjalankan transaksi tertentu seperti; bayaran balik dan / atau penggantian produk;
    5. Apabila anda menyertai, dan berinteraksi dengan kami semasa promosi, perlawanan, pertandingan, kempen, cabutan bertuah, majlis acara atau dengan menggunakan gajet yang dipasangkan di cawangan kami;
    6. Apabila anda merupakan peserta dalam sebarang kaji selidik yang kami jalankan atau sebarang jenis penyelidikan; atau
    7. Jika anda adalah calon bagi sebarang jawatan kosong dengan kami, data yang dikumpul adalah apabila anda mengisi borang untuk tujuan proses pengambilan dan penilaian di mana kami juga boleh mengumpul data anda daripada Perujuk yang dinamakan tertakluk atas kebenaran anda.
  5. Lanjutan daripada perkara di atas, kami juga boleh menerima, menyimpan dan memproses Data Peribadi anda yang disediakan oleh mana-mana pihak ketiga, pihak berkuasa dan penguatkuasaan undang-undang, badan rujukan kredit, untuk sebab-sebab termasuk penghantaran produk kami, kewajipan dalam perjanjian, kepentingan perniagaan kami dan/atau untuk mematuhi kewajipan undang-undang dan peraturan kami.

3. Persetujuan Anda

Dengan memberi maklumat peribadi anda kepada kami, anda dianggap telah bersetuju untuk membenarkan kami mengumpul, menggunakan, memproses dan mendedahkan Data Peribadi anda tertakluk kepada terma Polisi ini dan APDP.

4. Tujuan mengumpul dan memproses Data Peribadi anda

Secara amnya, Al-Ikhsan mengumpul, menggunakan dan mendedahkan Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang berikut:

  1. Menjawab pertanyaan, aduan, maklum balas dan permintaan anda;
  2. Mengesahkan identiti dan pemprosesan pembayaran anda;
  3. Untuk mengekalkan dan meningkatkan khidmat hubungan pelanggan kami;
  4. Untuk memberi anda maklumat mengenai Produk terkini kami, promosi akan datang yang ditawarkan oleh kami dan/atau acara yang dianjurkan oleh kami atau pihak ketiga kami yang mungkin menarik minat anda dari masa ke semasa;
  5. Untuk tujuan pemasaran secara langsung melalui SMS, e-mel atau mana-mana saluran komunikasi lain yang sesuai kepada anda sekiranya anda melanggan program keahlian dan/atau kesetiaan kami;
  6. Untuk menjalankan penyelidikan atau tinjauan pasaran, aktiviti pemprofilan pelanggan, analisis mengenai corak dan pilihan pelanggan, analisis pemasaran dalaman kami termasuk perancangan dalaman, analisis statistik dan trend berhubung dengan Produk kami;
  7. Untuk tujuan audit, pengurusan risiko, keselamatan dan/atau berkaitan dengan hal insurans (yang mana yang berkenaan);
  8. Untuk berkongsi atau memproses data anda untuk tujuan menyiasat dan mencegah sebarang aktiviti penyalahgunaan, penipuan, larangan atau menyalahi undang-undang serta menguatkuasakan Terma dan Syarat Produk kami;
  9. Untuk membolehkan kami melaksanakan apa-apa kewajipan atau menguatkuasakan mana-mana hak yang ditetapkan di bawah mana-mana perjanjian yang dimasuki oleh kami;
  10. Untuk tujuan pentadbiran dalaman kami serta mengekalkan dan mengemaskini rekod dalaman kami; dan
  11. Menjalankan semakan latar belakang awal dan pengesahan awal dalam proses pengambilan pekerja serta mentadbir dan/atau menilai sebarang transaksi komersial sedia ada/berpotensi kepada kami.

Jika anda tidak membenarkan kami memproses Data Peribadi anda untuk salah satu atau lebih daripada tujuan di atas, sila maklumkan kepada kami di jabatan khidmat pelanggan kami.

5. Perlindungan Data Peribadi anda

  1. Al-Ikhsan memastikan bahawa data peribadi adalah mencukupi, relevan dan terhad kepada apa yang diperlukan berhubung dengan tujuan ianya diproses.
  2. Al-Ikhsan tidak akan menjual, menyewa, memindahkan atau mendedahkan mana-mana Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali untuk tujuan berikut;
    1. Waris anda kepada kami;/li>
    2. Mana-mana pihak yang telah dilantik oleh kami, yang tertakluk dibawah kewajipan sulit, untuk menyimpan dan memproses Data Peribadi anda serta untuk menjalankan kewajipan kami kepada anda, termasuk juruaudit, perunding, peguam, akauntan atau penasihat kewangan atau profesional lain yang dilantik berkaitan dengan kepentingan dan penambahbaikan perniagaan kami;
    3. Mana-mana agensi kerajaan dan berkanun atau pihak penguatkuasaan bagi pematuhan undang-undang, peraturan atau undang-undang kecil yang berkaitan, Penghakiman dan Perintah atau siasatan daripada pihak berkuasa yang berkenaan;
    4. Platform pembayaran untuk tujuan menilai, mengesahkan, melancarkan pembayaran berkaitan dengan pembelian Produk kami;
    5. institusi kewangan, pedagangan dan organisasi kad kredit yang berkaitan dengan transaksi komersial anda dengan kami;
    6. laporan penilaian kredit dari pihak ketiga atau agensi pekerjaan untuk proses pengambilan pekerjaan dan penilaian kami termasuk penilaian sebelum memasuki sebarang transaksi komersial dengan kami; dan
    7. anda menjadi pemenang cabutan bertuah atau perlawanan atau pertandingan yang dianjurkan oleh kami atau mana-mana pihak ketiga kami di cawangan atau pameran bergerak kami atau semasa kempen atau pameran, di mana nama, gambar dan Data Peribadi lain yang berkaitan akan dikongsi kepada awam tanpa pampasan untuk tujuan pengiklanan, publisiti dan pengumuman.

6. Keengganan memberi persetujuan kepada Polisi ini

Pengumpulan Data Peribadi anda oleh kami adalah wajib bergantung kepada jenis urusan dengan kami. Sekiranya anda berhasrat untuk menarik balik persetujuan anda untuk menerima apa-apa langganan pemasaran dan promosi melalui e-mel, atau melalui mana-mana saluran komunikasi lain, hentikan langganan anda kepada kami atau anda boleh menghubungi kami untuk menarik balik persetujuan anda. Walau bagaimanapun, sekiranya persetujuan adalah wajib, dan anda enggan memberi persetujuan untuk kami mengumpul Data Peribadi anda di bawah Polisi ini, kami tidak dapat menyediakan Produk atau meneruskan urusan selanjutnya dengan anda.

7. Sekuriti Keselamatan

  1. Al-Ikhsan akan memastikan bahawa data peribadi disimpan dengan selamat menggunakan perisian moden yang terkini.
  2. Akses kepada data peribadi hendaklah terhad kepada kakitangan yang memerlukan akses dan perisai yang sesuai harus disediakan untuk mengelakkan perkongsian maklumat tanpa kebenaran. Walau bagaimanapun, kami tidak menjamin sebarang akses tanpa kebenaran atau akses yang tidak disengajakan kepada Data tersebut sekiranya ianya adalah disebabkan oleh perkara berikut:
    1. Aktiviti pihak ketiga yang berniat jahat termasuk menggodam dan mempunyai akses haram serta kecurian komputer atau peranti storan Data AL-Ikhsan; dan
    2. Ralat komputer disebabkan oleh pepijat atau kesilapan pada kod program laman web atau platform berkaitan yang digunakan untuk tujuan mengumpul dan memproses Data Peribadi.
  3. Apabila data peribadi dipadamkan, ini perlu dilakukan dengan selamat supaya data tidak dapat diambil semula.
  4. sokongan wajar dan solusi wajar bagi pemulihan mendapatkan semula semasa musibah akan disediakan.

8. Penyimpanan Data & tempoh Data di simpan

  1. Data Peribadi anda disimpan oleh server dalaman dan luaran kami yang mana Data tersebut mungkin diproses oleh mereka yang berkhidmat untuk kami yang telah diberi kuasa tertakluk di bawah obligasi sulit yang ketat.
  2. Data Peribadi anda akan disimpan selama mana ianya diperlukan, bergantung kepada jenis urusan anda dengan kami.
  3. Kami akan menyimpan butiran Data Peribadi anda semasa pendaftaran akaun anda di bawah laman web kami selama mana akaun tersebut masih wujud atau untuk tempoh yang singkat selepas anda menutup akaun dengan kami.
  4. Kami akan menyimpan Data Peribadi anda yang anda miliki dengan jabatan khidmat pelanggan kami selagi mana ianya perlu untuk menyelesaikan sebarang aduan, maklum balas atau pertanyaan, di mana Data akan disimpan untuk tempoh yang singkat selepas pertanyaan atau aduan diselesaikan.
  5. Kami akan menyimpan Data Peribadi anda semasa pembelian dalam talian anda melalui laman web kami sehingga permintaan untuk perkara yang sama dikemas kini atau dipadamkan diberitahu kepada kami. Walau bagaimanapun, kami akan menyimpan maklumat transaksi anda selagi diperlukan di bawah undang-undang dan untuk tujuan percukaian dan perakaunan.
  6. Kami akan menyimpan Data Peribadi anda selagi mana ianya diperlukan untuk memproses sebarang pengambilan pekerja di bawah kami, yang mana kami akan mengekalkan Data Peribadi anda untuk tempoh tambahan selama 6 bulan bagi sebarang permohonan pekerjaan yang tidak berjaya; dan
  7. Kami akan menyimpan Data Peribadi anda melebihi tempoh yang ditetapkan untuk memenuhi keperluan pengawalseliaan, menyelesaikan sebarang pertikaian, mencegah penipuan atau sebarang keperluan penggunaan, operasi, cukai dan/atau perakaunan di mana maklumat tersebut akan dikaji secara berkala untuk memastikan kerelevanan dan kesesuaiannya yang mana sekiranya ianya adalah sebaliknya, pemadaman akan berlaku mengikut prosedur jadual dalaman kami.

9. Ketepatan

Objektif utama Al-Ikhsan adalah untuk memastikan semua Data Peribadi adalah tepat, lengkap, terkini, betul dan tidak mengelirukan, serta boleh dipercayai. Oleh itu, ketepatan Data Peribadi anda sebahagian besarnya bergantung kepada maklumat yang anda berikan kepada kami. Oleh kerana itu, Al-Ikhsan menggesa anda untuk:

  1. Menjamin bahawa Data Peribadi yang anda serahkan atau akan diserahkan kepada kami adalah tidak mengelirukan, tepat dan betul, terkini dan lengkap bagi sebarang tujuan berkaitan atau menggunakan produk yang berkaitan. Anda dengan ini memastikan bahawa anda tidak menyembunyikan sebarang Data Peribadi yang penting bagi tujuan anda berurusan dengan kami yang mana kami beranggapan bahawa semua Data Peribadi yang dikemukakan oleh anda adalah tepat dan terkini untuk kami memproses lebih lanjut melainkan anda telah menyatakan sebaliknya; dan
  2. Segera maklumkan kepada kami sekiranya Data Peribadi yang anda serahkan sudah lapuk atau berubah dalam apa jua cara, dengan menghubungi kami di jabatan khidmat pelanggan kami.

10. Hak kepada Data Peribadi

Tertakluk kepada pengecualian yang diberikan di bawah APDP, anda mempunyai hak untuk meminta akses atau permintaan untuk membetulkan dan mengemaskini Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami. Walau bagaimanapun, anda boleh meminta salinan Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami dengan syarat bahawa anda bersetuju untuk dikenakan dengan fi pemprosesan.

11. Pindaan & Keutamaan Polisi

Al-Ikhsan mempunyai hak untuk mengubah Polisi ini pada bila-bila masa. Polisi ini bukan merupakan kontrak, dan tidak mencadangkan apa-apa kewajipan kepada pihak kami dengan pihak lain. Sekiranya berlaku sebarang konflik tafsiran antara Polisi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diutamakan.

12. Komunikasi

Anda boleh menghubungi Al-Ikhsan bagi hal-hal berkaitan dengan Polisi di Jabatan Khidmat Pelanggan kami di alamat: customer.service@al-ikhsan.com.

POLISI TAMAT

Slava Yurthev Copyright